3 marca 2019

FALAFELE W ZESTAWIE OBIADOWYM

Tradycyjny niedzielny obiad w wersji wegańskiej - niemożliwe? Możliwe! :)

A oto przepis!



Składniki:

  • 250g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)

  • 2 łyżki tahini

  • przyprawa garam masala

  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego

  • 200g ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1 awokado

  • 2 marchewki

  • 1 jabłko

  • sok z połowy cytryny

  • przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zblenduj wraz z przyprawą, tahini oraz bulionem.

  2. Z masy uformuj kotleciki, a następnie upiecz je w piekarniku.

  3. Gotowe falafele podaj z ugotowaną kaszą jaglaną, plastrami awokado oraz surówką ze zmiksowanych marchewek, jabłka z przyprawami oraz sokiem z cytryny.

  4. Całość posyp szczypiorkiem.


Kalorie:

Całość (4 porcje) - ok. 1530kcal

1 porcja - ok. 383kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.