3 lipca 2017

BATATY Z MŁODYM GROSZKIEM I GUACAMOLE

Pożywnie, wegańsko i nie wieje nudą...! Taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja.
Batat z cudownym młodym groszkiem i zdrową dawką tłuszczu w postaci awokado!

Brzmi smacznie i zdrowo? Tak właśnie jest! ;)


Składniki:
  • 1 batat
  • 1 awokado
  • pół cytryny
  • 50g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka furikake (mieszanka alg i sezamu)
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, kumin, kolendra, świeża bazylia
Przygotowanie:
  1. Batat umyj, ponakłuwaj widelcem i upiecz (40 min/ 190 stopni).
  2. Groszek ugotuj, passatę zredukuj i podgrzej na patelni z dodatkiem przypraw. 
  3. Awokado obierz ze skórki i rozgnieć widelcem z dodatkiem soku z połowy cytryny z odrobiną soli.
  4. Gotowy batat przekrój na pół, polej sosem pomidorowym, nałóż groszek i guacamole, na koniec posyp furikake. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 505kcal