4 grudnia 2018

WEGAŃSKI ŚWIĄTECZNY SERNIK Z RODZYNKAMI I POMARAŃCZĄ

Święta bez sernika to nie święta! Szczególnie takiego w wersji wegańskiej :)



Składniki:

Spód

  • 14 łyżek płatków owsianych

  • 7 łyżek wiórków kokosowych

  • 2 banany

  • 2 łyżki kakao


Masa

  • 360g tofu naturalnego

  • 3 łyżki ksylitolu

  • stała część mleczka kokosowego (z 1 puszki)

  • sok z połowy cytryny

  • garść rodzynek

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Polewa i dodatki

  • 2 banany

  • 2 łyżki kakao

  • 5 łyżek mleka ryżowego




Przygotowanie:

  1. Wiórki oraz płatki owsiane zmiel na drobno.

  2. Dodaj zblendowane banany oraz kakao, po czym dokładnie wymieszaj.

  3. Masę wyłóż na spód blaszki.

  4. Tofu zblenduj z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny, ksylitolem oraz mąką ziemniaczaną, a następnie do masy wmieszaj rodzynki.

  5. Masę przełóż na wcześniej przygotowany spód.

  6. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach.

  7. Gotowe ciasto polej polewą ze zblendowanych bananów, mleka oraz kakao i udekoruj plastrami pomarańczy.


Kalorie:

Całość (18 kawałów) – ok. 3275kcal

1 kawałek – ok. 182kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.