25 września 2016

SAŁATKA RYŻOWA Z WARZYWAMI I KREMOWYM SOSEM

Co Wy na to, aby dzisiaj zaserwować sobie na obiad sałatkę pełną warzyw i ryżu? ;)
Mi się ten pomysł bardzo podoba, dlatego od rana zabrałam się do roboty i muszę przyznać, że mój dzisiejszy obiad będzie niczego sobie ;)


Składniki:
  • 100g ryżu brązowego
  • 1 bakłażan
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 marchew
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka pasty z pestek dyni
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 łyżka soku imbirowego
  • szczypta soli
  • świeża mięta
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować i odcedzić.
  2. Bakłażana i marchew pokroić na kawałki i wymieszać z pastą miso oraz sokiem imbirowym, a dynię pokroić również na kawałki i wszystkie warzywa upiec w piekarniku (180stopni/20minut).
  3. Gotowy ryż wymieszać z upieczonymi warzywami oraz pomidorkami.
  4. Całość polać sosem z wymieszanej pasty z pestek dyni, soli, wody, soku z cytryny raz posiekanej mięty.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 650kcal
1 porcja- ok. 325kcal