22 czerwca 2014

SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA ZIMNO

Bez nabiału, wegański, słodki- pysznie owocowy!!

 

Co tu dużo pisać... kasza jaglana- królowa kasz, owoce- witaminy, bakalie- zdrowa słodycz!
Sernik jest bardzo lekki, a jego składniki to samo zdrowie... takie desery uwielbiam! :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • garść moreli suszonych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżeczki stevi
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3 brzoskwinie
  • garść borówek
  • kilka truskawek
  • 1 kiwi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi do wchłonięcia całego płynu i całkowitej miękkości (można lekko rozgotować).
  2. Morele suszone i rodzynki sparzyć wrzątkiem i namoczyć przez godzinę, a następnie zblendować.
  3. Ugotowaną i ostudzoną kasze zblendować z masą z suszonych owoców (niezbyt dokładnie).
  4. Blaszkę (u mnie małą tortownicę) wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę z kaszy jaglanej i schłodzić w lodówce przez 3- 4 godziny.
  5. Dwie brzoskwinie zblendować na mus, a jedną pokroić na kawałki.
  6. Płatki migdałów uprażyć lekko na teflonowej patelni.
  7. Na schłodzone ciasto wyłożyć mus brzoskwiniowy i ozdobić owocami oraz cały bok ciasta wyłożyć płatkami migdałowymi.
Przed podaniem sernika włożyłam go jeszcze na 20 minut do zamrażalnika- było fajnie schłodzone ;)

Ciasto oczywiście należy przechowywać w lodówce.


Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1430kcal
1 kawałek- ok. 119kcal

Jeść czy grać? Przysmaki dla taty 4Cukrzyca ciążowa-obiad