7 października 2015

PALUCHY RYŻOWE Z TOPINAMBUREM

Zorientowałam się, że w otchłani mojej szafki wypełnionej ekologiczną żywnością znajduje się mąka z topinamburu. Więc bez najmniejszego zastanowienia postanowiłam jej użyć i również bez wahania zdecydowałam się na danie wytrawne... i tutaj zaczęły się schody... placuszki... krakersy, a może tym razem paluchy? Tak- to jest myśl! I tak właśnie w mojej głowie narodził się pomysł na wspaniałą przekąskę, którą naprawdę mogę polecić z czystym sumieniem!


Składniki:
  • 100g ryżu czerwonego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 100g ryżu brązowego
  • 4 łyżki mąki z topinamburu
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki koperku
  • garść nasion słonecznika
  • przyprawy: curry, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie: 
  1. Ryż brązowy oraz czerwony ugotować, po czym zblendować z pozostałymi składnikami.
  2. Masę wyłożyć  całości na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu posypać ziarnami słonecznika, które docisnąć dłonią w masę.
  3. Całość piec około 10 minut w 180 stopniach, po czym wyciągnąć i ponacinać na kształt paluchów, piec kolejne 20 minut.
Paluchy zasmakowały również mojej siostrze, która zajadała się nimi ze mną, co tylko może potwierdzić, że był to udany eksperyment! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 paluchów)- ok. 1050kcal
1 paluch- ok. 53kcal