21 listopada 2013

NALEŚNIKI OTRĘBOWE

Naszła mnie dziś ogromna ochota na naleśniki. Postanowiłam jak zwykle stworzyć ich zdrowszą wersję z użyciem otrębów. Wyszły bardzo dobre... Mus z jabłek z cynamonem i rodzynki to jedne z najlepszych smaków, które przywołują na myśl jesienną porę roku...



Składniki:
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół łyżeczki stewii
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
Przygotowanie: 
  1. Wszystkie otręby zmielić w malakserze na drobno. 
  2. Do zmielonych otrębów dodać jajka oraz stewię. 
  3. Do powstałej masy wlać mleko i wymieszać. Tak zrobione ciasto odstawić na chwilę do napęcznienia.
  4. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni z obu stron.
  5. Teraz zabieramy się za zrobienie bardzo prostego musu. Jabłko zblendować z cynamonem. 
  6. Naleśniki przekładamy musem jabłkowym i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były to zawsze obecne w zapasach- rodzynki.  
SMACZNEGO!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 300kcal
1 naleśnik (1 porcja)- ok. 150 kcal