19 listopada 2014

GOFRY OWSIANE Z JOGURTEM NATURALNYM

Bardzo dawno nie jadłam gofrów. Zawsze kojarzą mi się z wakacjami, słońcem i dobrą zabawą ;)
Postanowiłam umilić sobie dzisiejszy dzień i zrobić zdrowe i słodkie gofry.

Gofry na bazie mąki owsianej smakują zdecydowanie lepiej, niż te tradycyjne. A dodatek domowego masła orzechowego i truskawek zrobił swoje!


Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 1 łyżeczka stevi
  • truskawki, rodzynki, domowe masło z orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę (np. przy użyciu młynka do kawy), a następnie wymieszać ze stevią i proszkiem do pieczenia.
  2.  Dodać jajka i jogurt naturalny, a następnie zblendować.
  3. Masę przełożyć do nagrzanej gofrownicy i piec około 6 minut (ja nałożyłam dość grubą warstwę ciasta, jeżeli nakłada się go mniej czas pieczenia można skrócić).
  4. Podawać z masłem orzechowym (z podprażonych i zblendowanych orzechów nerkowca) oraz truskawkami i rodzynkami.
Każdy może pozwolić sobie na chwilę przyjemności i zapomnienia! ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 gofrów)- ok. 1055kcal
1 gofr- ok. 211kcal

W orzechowym raju 3