Postanowiłam umilić sobie dzisiejszy dzień i zrobić zdrowe i słodkie gofry.
Gofry na bazie mąki owsianej smakują zdecydowanie lepiej, niż te tradycyjne. A dodatek domowego masła orzechowego i truskawek zrobił swoje!
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
- 1 łyżeczka stevi
- truskawki, rodzynki, domowe masło z orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
- Płatki owsiane zmielić na mąkę (np. przy użyciu młynka do kawy), a następnie wymieszać ze stevią i proszkiem do pieczenia.
- Dodać jajka i jogurt naturalny, a następnie zblendować.
- Masę przełożyć do nagrzanej gofrownicy i piec około 6 minut (ja nałożyłam dość grubą warstwę ciasta, jeżeli nakłada się go mniej czas pieczenia można skrócić).
- Podawać z masłem orzechowym (z podprażonych i zblendowanych orzechów nerkowca) oraz truskawkami i rodzynkami.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (5 gofrów)- ok. 1055kcal
1 gofr- ok. 211kcal
