26 grudnia 2015

KOLOROWA SAŁATKA Z CZARNĄ SOCZEWICĄ

Jak Wam mijają święta? Możecie się jeszcze ruszać? ;)
Ja czuję się świetnie i dzięki lekkim potrawom mój układ trawienny nie został obciążony... ale jeśli dopadło Was świąteczne przejedzenie to dzisiaj proponuję kolorową sałatkę, np. do obiadu, która zdecydowanie Was nasyci, ale nie będziecie czuli się po niej ciężko :)


Składniki:
  • 150g czarnej soczewicy
  • 1 brokuł
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 kiść szczypiorku
  • 4 łyżki pestek dyni
  • dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
  1. Czarną soczewicę ugotować (około 40 minut).
  2. Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (200stopni/15 minut).
  3. Z brokułu odciąć różyczki, które lekko obgotować  garnku.
  4. Ugotowaną soczewicę wymieszać z różyczkami brokułu, dynią, pomidorkami koktajlowymi, pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem- całość polać dressingiem i wymieszać.
Sałatkę można podawać na ciepło lub zimno.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (15 porcji)- ok. 1100kcal
1 porcja- ok. 73kcal