Ja czuję się świetnie i dzięki lekkim potrawom mój układ trawienny nie został obciążony... ale jeśli dopadło Was świąteczne przejedzenie to dzisiaj proponuję kolorową sałatkę, np. do obiadu, która zdecydowanie Was nasyci, ale nie będziecie czuli się po niej ciężko :)
Składniki:
- 150g czarnej soczewicy
- 1 brokuł
- kilka pomidorów koktajlowych
- 1/2 dyni hokkaido
- 1 kiść szczypiorku
- 4 łyżki pestek dyni
- dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka soku z limonki
- Czarną soczewicę ugotować (około 40 minut).
- Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (200stopni/15 minut).
- Z brokułu odciąć różyczki, które lekko obgotować garnku.
- Ugotowaną soczewicę wymieszać z różyczkami brokułu, dynią, pomidorkami koktajlowymi, pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem- całość polać dressingiem i wymieszać.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (15 porcji)- ok. 1100kcal
1 porcja- ok. 73kcal
Czarna soczewica? Wow, takiej jeszcze nie widziałam. :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle kolorowa sałatka! :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! Czarnej soczewicy jeszcze nie jadłam więc koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, mniam :)
OdpowiedzUsuń