Pomarańczowa, delikatna, bogata w beta karoten... urozmaici i ozdobi każde danie, a zwłaszcza te wegańskie! :)
I tak idąc tym tropem wylądowała w moim curry z dodatkiem pieczonego kalafiora, pożywnej ciecierzycy i oczywiście mleczka kokosowego :)
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 1 puszka mleczka kokosowego (w temp. pokojowej)
- 150g ciecierzycy
- 1 kalafior
- 2 łyżki płatków migdałowych
- bazylia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: curry, sos tamari, sól sezamowa
- 150g ryżu jaśminowego RISANA
- Ciecierzycę namoczyć (12 godzin), następnie ugotować do miękkości (60 minut).
- Kalafiora skropić oliwą i oprószyć solą sezamową, po czym zapiec w piekarniku (180 stopni/20 minut).
- Dynię obrać ze skórki i ugotować (lub ze skórką zapiec w piekarniku).
- Gotową dynię zblendować na gładko z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przypraw.
- Do sosu dodać ugotowaną ciecierzycę, zapieczonego kalafiora i wymieszać.
- Dyniowe curry podawać z ugotowanym ryżem, posypane prażonymi (na suchej teflonowej patelni) płatkami migdałowymi oraz bazylią.
Skusicie się? ;)
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 2120kcal
1 porcja- ok. 530kcal
