10 września 2015

DYNIOWE CURRY Z KALAFIOREM

Że dynia królową warzyw jest chyba już każdy wie...! :)

Pomarańczowa, delikatna, bogata w beta karoten... urozmaici i ozdobi każde danie, a zwłaszcza te wegańskie! :)
I tak idąc tym tropem wylądowała w moim curry z dodatkiem pieczonego kalafiora, pożywnej ciecierzycy i oczywiście mleczka kokosowego :)


Składniki:
  • 1 dynia hokkaido
  • 1 puszka mleczka kokosowego (w temp. pokojowej)
  • 150g ciecierzycy
  • 1 kalafior
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • bazylia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: curry, sos tamari, sól sezamowa
  • 150g ryżu jaśminowego RISANA
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (12 godzin), następnie ugotować do miękkości (60 minut).
  2. Kalafiora skropić oliwą i oprószyć solą sezamową, po czym zapiec w piekarniku (180 stopni/20 minut).
  3. Dynię obrać ze skórki i ugotować (lub ze skórką zapiec w piekarniku).
  4. Gotową dynię zblendować na gładko z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przypraw.
  5. Do sosu dodać ugotowaną ciecierzycę, zapieczonego kalafiora i wymieszać.
  6. Dyniowe curry podawać z ugotowanym ryżem, posypane prażonymi (na suchej teflonowej patelni) płatkami migdałowymi oraz bazylią.

Skusicie się? ;)

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 2120kcal
1 porcja- ok. 530kcal

Wegetariański obiad V