2 lutego 2020

Krem marchewkowo - pomidorowy



Składniki:

  • marchew - 10 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • przecier pomidorowy - 700 g
  • napój migdałowy - 500 ml
  • płatki drożdżowe - 2 łyżki
  • sól - 2 łyżeczki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • curry - 1 łyżeczka
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • dodatki: jajo - 6 szt.
  • dodatki: olej z pestek dyni - 6 łyżeczek
  • dodatki: fasola konserwowa - 500 g
  • dodatki: sriracha - trochę

Przygotowanie:

  1. Marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w 2 szklankach wody wraz z cebulą.
  2. Następnie dodaj przecier pomidorowy, napój migdałowy, płatki drożdżowe i przyprawy.
  3. Całość zagotuj, a następnie zblenduj na gładki krem.
  4. Zupę rozlej na talerze, po czym na każdy nałóż jajko, fasolę, polej olejem i srirachą.


Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 1780 kcal
1 porcja - ok. 297 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.