29 kwietnia 2015

KEKSOWE BABECZKI JAGLANE

Bezglutenowe keksy w wersji mini! :)


Już po raz kolejny (chyba setny) przekonałam się, że mąka jaglana jest wspaniałym produktem, który w 100% sprawdza się w wypiekach!

Ma lekko orzechowy posmak, także rewelacyjnie komponowała się z bardzo wartościowymi i słodkimi bakaliami- całość wyszła pysznie! :)

A co najważniejsze są proste w przygotowaniu- może wykonać je każdy! Nawet osoba, która niezbyt często gości w kuchni :)


Składniki:
  • 7 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 białka jajka
  • 1 banan
  • 120g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • bakalie (rodzynki, śliwki suszone, daktyle, migdały, orzechy brazylijskie)

Przygotowanie: 
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Banana zblendować z jogurtem naturalnym i cynamonem.
  3. Powoli mieszając dodać do białek mąkę, bakalie oraz zblendowaną masę.
  4. Masę przełożyć do foremek i piec 20 minut w 190 stopniach.
Kto by się nie skusił na taką keksową babeczkę? A do tego dietetyczną i bezglutenową? :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 1150kcal
1 babeczka- ok. 96kcal