oraz LIEBSTER BLOG AWARD!
Pomysł na danie ma swój początek w zamiarze zrobienia chrupiących orzeszków z ciecierzycy.
Jednak po chwilowym zastanowieniu zmieniłam plan, trochę mniej przypiekając ciecierzycę, a jedynie lekko ją prażąc.
Samo danie przy użyciu niewielkiej ilości składników, jest moim zdaniem oryginalne w smaku- na pewno nietypowe!
Polecam wypróbować i ocenić.
Składniki:
- pół szklanki suchej ciecierzycy
- 2 marchewki
- 4 łyżki pomidorów z puszki
- przyprawy (curry, oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 4 godziny.
- Następnie oprószyć przyprawami i wyłożyć na blaszkę- prażyć w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut.
- Marchewkę obrać i pokroić w talarki, a następnie ugotować (nie do całkowitej miękkości).
- Podgotowaną marchewkę odcedzić i dusić w pomidorach przez około 10 minut, dodając oregano, zioła oraz curry i sos sojowy.
- Gotowe danie wyłożyć na talerz, osobno układając ciecierzyce i marchewkę, bądź łącząc wszystko razem.
Kalorie:
Całość- ok. 380kcal


Jest mi również niezmiernie miło, ponieważ zostałam nominowana do nagrody "Liebster Blog Award" przez L-eat-tlekitchen.
,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od
innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana
dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich
rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań
otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób
(informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga,
który Cię nominował.”
Na niektóre pytania odpowiadałam odruchwo, nad innymi musiałam chwileczkę pomyśleć. Poniżej zdradzam kilka faktów o mnie :)
1. Śniadanie - na słodko czy na słono?
Jednak na słono, chociaż czasem w dzień wolny lubię zaszaleć z efektownym śniadaniem i wtedy już tylko na słodko!
2. Czy w swoich przepisach stosujesz się do jakiejś "diety", np. zawsze bezglutenowo albo bez mięsa?
Najczęściej są to potrawy bez mięsa, cukru, mąki czy tłuszczu- zdrowe i dietetyczne.
3. Jakie składniki zawsze znajdziesz w swojej lodówce?
Obowiązkowo jogurty naturalne, mnóstwo warzyw i owoców!
4. Jaka była Twoja pierwsza własnoręcznie wykonana potrawa/ciasto?
Gotowałam od małego, ponieważ moja mama pracowała i miałam młodszą siostrę, więc ten obowiązek czasem mi przypadał. Pamiętam, że pierwszą potrawą były chyba kotlety mielone! Jeżeli chodzi o ciasto to był to murzynek wiele lat temu.
5. Największa wpadka kulinarna?
Największa wpadka kulinarna- gdy pierwszy raz w życiu gotowałam makaron! Rozgotował się i posklejał :)
6. Czy zdarzyło Ci się zainspirować filmem albo książką do przygotowania jakiejś potrawy (jakiej)?
Staram się raczej sama kombinować, jednak na pewno zainspirowało mnie kilka przepisów z książek- głównie przystawki.
Jest kilka takich produktów, a pierwszy który przychodzi mi na myśl to ŚLEDZIE! Bleeee….
8. Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie kulinarne z podróży?
Może wydać się błahe, ale zapadło w mojej pamięci na długo… Przepyszne lody śmietankowe z orzeszkami w Międzyzdrojach podczas wakacji… Nigdy nie trafiłam już na tak dobre lody!
9. Czy jest smak, którego nie znosiłeś/aś w dzieciństwie, a teraz się do niego przekonałeś/aś?
Mleko i buraczki! Oj tak!
10. Czy w mieście, w którym mieszkasz, jest jakaś knajpa, kawiarnia, którą polecił(a)byś turystom-sam(a) lubisz tam chodzić, bo ma ciekawy klimat albo niecodzienną ofertę menu?
Na pewno mogłabym polecić knajpę „Machina Organika”. Serwują jedzenie wegańskie, jednak bardzo urozmaicone i ciekawe!
11. Sprzęt kuchenny, o którym marzysz?
Oj lista jest długa, a tak najbardziej to piec do pizzy i wielofunkcyjny robot kuchenny, robiący wszystko w mgnieniu oka! :D
Do zabawy nominuję:
- Upiecz coś zdrowszego!
- Jula łamie przepisy.
- Searching for happiness...
- Kucharka w baletkach
- Kraina smaków
- Smakiem pisany
- Gotowanie w mniejszym mieście
- Breakfast like in paradise
- Not fast breakfast
- Gotuje, bo lubi
- Food that comforts
- Co jest Twoją największa inspiracją kulinarną?
- Jaki rodzaj potrawy najbardziej lubisz przygotowywać?
- Twój ulubiony produkt spożywczy.
- Co zagości na Twoim Wielkanocnym stole?
- Co sprawiło, że gotowanie stało się Twoją pasją?
- Z jakiej potrawy, jak dotąd jesteś najbardziej dumna?
- Jaką zasadą kierujesz się tworząc własne dania?
- Moja największa kulinarna słabość to…
- Najbardziej lubię spędzać czas w kuchni z …
- Najbardziej intrygującym daniem, które jadłam jest…
- Jeżeli miałabyś możliwość prowadzenia własnej restauracji serwowałabyś w niej…
Miłej zabawy!!!