27 marca 2014

PRAŻONA CIECIERZYCA Z POMIDOROWĄ MARCHEWKĄ

oraz LIEBSTER BLOG AWARD!

 

Pomysł na danie ma swój początek w zamiarze zrobienia chrupiących orzeszków z ciecierzycy.
Jednak po chwilowym zastanowieniu zmieniłam plan, trochę mniej przypiekając ciecierzycę, a jedynie lekko ją prażąc.
Samo danie przy użyciu niewielkiej ilości składników, jest moim zdaniem oryginalne w smaku- na pewno nietypowe!
Polecam wypróbować i ocenić.



Składniki:
  • pół szklanki suchej ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki pomidorów z puszki
  •  przyprawy (curry, oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 4 godziny.
  2. Następnie oprószyć przyprawami i wyłożyć na blaszkę- prażyć w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut.
  3. Marchewkę obrać i pokroić w talarki, a następnie ugotować (nie do całkowitej miękkości).
  4. Podgotowaną marchewkę odcedzić i dusić w pomidorach przez około 10 minut, dodając oregano, zioła oraz curry i sos sojowy.
  5. Gotowe danie wyłożyć na talerz, osobno układając ciecierzyce i marchewkę, bądź łącząc wszystko razem.
Danie mimo swojej prostoty wydaje się być nieco orientalne!

Kalorie:
Całość- ok. 380kcal

Marchew w roli głównej 2Wielkanoc bez glutenu.


Jest mi również niezmiernie miło, ponieważ zostałam nominowana do nagrody "Liebster Blog Award" przez L-eat-tlekitchen.


,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”
 

Na niektóre pytania odpowiadałam odruchwo, nad innymi musiałam chwileczkę pomyśleć. Poniżej zdradzam kilka faktów o mnie :)


1. Śniadanie - na słodko czy na słono?  

Jednak na słono, chociaż czasem w dzień wolny lubię zaszaleć z efektownym śniadaniem i wtedy już tylko na słodko!  

2. Czy w swoich przepisach stosujesz się do jakiejś "diety", np. zawsze bezglutenowo albo bez mięsa? 

Najczęściej są to potrawy bez mięsa, cukru, mąki czy tłuszczu- zdrowe i dietetyczne. 

3. Jakie składniki zawsze znajdziesz w swojej lodówce? 
Obowiązkowo jogurty naturalne, mnóstwo warzyw i owoców!

4. Jaka była Twoja pierwsza własnoręcznie wykonana potrawa/ciasto? 

Gotowałam od małego, ponieważ moja mama pracowała i miałam młodszą siostrę, więc ten obowiązek czasem mi przypadał. Pamiętam, że pierwszą potrawą były chyba kotlety mielone! Jeżeli chodzi o ciasto to był to murzynek wiele lat temu.

5. Największa wpadka kulinarna? 

Największa wpadka kulinarna- gdy pierwszy raz w życiu gotowałam makaron! Rozgotował się i posklejał :)

6. Czy zdarzyło Ci się zainspirować filmem albo książką do przygotowania jakiejś potrawy (jakiej)? 

Staram się raczej sama kombinować, jednak na pewno zainspirowało mnie kilka przepisów z książek- głównie przystawki.

7. Czy istnieje produkt spożywczy, który w sklepie omijasz szerokim łukiem? 

Jest kilka takich produktów, a pierwszy który przychodzi mi na myśl to ŚLEDZIE! Bleeee…. 

8. Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie kulinarne z podróży? 
Może wydać się błahe, ale zapadło w mojej pamięci na długo… Przepyszne lody śmietankowe z orzeszkami w Międzyzdrojach podczas wakacji… Nigdy nie trafiłam już na tak dobre lody!

9. Czy jest smak, którego nie znosiłeś/aś w dzieciństwie, a teraz się do niego przekonałeś/aś? 
Mleko i buraczki! Oj tak!

10. Czy w mieście, w którym mieszkasz, jest jakaś knajpa, kawiarnia, którą polecił(a)byś turystom-sam(a) lubisz tam chodzić, bo ma ciekawy klimat albo niecodzienną ofertę menu?

Na pewno mogłabym polecić knajpę „Machina Organika”. Serwują jedzenie wegańskie, jednak bardzo urozmaicone i ciekawe! 
  
11. Sprzęt kuchenny, o którym marzysz?

Oj lista jest długa, a tak najbardziej to piec do pizzy i wielofunkcyjny robot kuchenny, robiący wszystko w mgnieniu oka! :D  

Do zabawy nominuję:
  1. Upiecz coś zdrowszego! 
  2. Jula łamie przepisy.
  3. Searching for happiness...
  4. Kucharka w baletkach
  5. Kraina smaków
  6. Smakiem pisany
  7. Gotowanie w mniejszym mieście
  8. Breakfast like in paradise
  9. Not fast breakfast
  10. Gotuje, bo lubi
  11. Food that comforts
A oto moje pytania:
  1. Co jest Twoją największa inspiracją kulinarną?
  2. Jaki rodzaj potrawy najbardziej lubisz przygotowywać?
  3. Twój ulubiony produkt spożywczy.
  4. Co zagości na Twoim Wielkanocnym stole?
  5. Co sprawiło, że gotowanie stało się Twoją pasją?
  6. Z jakiej potrawy, jak dotąd jesteś najbardziej dumna?
  7. Jaką zasadą kierujesz się tworząc własne dania?
  8. Moja największa kulinarna słabość to…
  9. Najbardziej lubię spędzać czas w kuchni z …
  10. Najbardziej intrygującym daniem, które jadłam jest…
  11. Jeżeli miałabyś możliwość prowadzenia własnej restauracji serwowałabyś w niej…
 
 Miłej zabawy!!!