24 stycznia 2018

NALEŚNIKI Z HUMMUSEM, AWOKADO I SOSEM Z TOFU

Bardzo pożywne danie, które zaskakuje wieloma smakami!



Składniki:

Naleśniki

  • 5 jajek

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka mąki orkiszowej

  • Szczypta soli himalajskiej


Dodatki

  • Hummus

  • Sałata

  • Awokado

  • Pestki dyni

  • Natka pietruszki

  • 200g passaty pomidorowej

  • 3 łyżeczki tahini

  • 300g tofu

  • Cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka pasty miso

  • Przyprawy: sól himalajska, pieprz


Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki zblenduj. Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni.

  2. Na patelni podduś posiekaną cebulkę, czosnek, a anstępnie dodaj kilka łyżek wody i pastę miso- całość wymieszaj.

  3. Dodaj kolejno pokruszone tofu i 200g passaty pomidorowej.

  4. Gotowy naleśnik posmaruj hummusem, nałóż posiekaną sałatę, natkę pietruszki, sos z tofu oraz pokrojone awokado i całość złóż.

  5. Gotowy naleśnik posyp pestkami dyni, polej sosem powstałym z wymieszanej passaty pomidorowej z przyprawami i tahini, udekoruj natką pietruszki.


Kalorie:

Całość (5 naleśników) – ok. 2590kcal

1 naleśnik – ok. 518kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.