20 sierpnia 2015

KREM DYNIOWY Z MORELAMI I BANANEM

Chyba wszyscy, którzy zaglądają na mojego bloga od dłuższego czasu wiedzą, że moją warzywną miłością jest dynia! Pod każdą postacią i na wszystkie możliwe sposoby.

Uwielbiam z nią kombinować, chociaż czasem po prostu nie mam na to czasu i wtedy przyrządzam z niej krem. Tegoroczne dyniowe szaleństwo już rozpoczęłam i dzisiaj krem na słodko- z dodatkiem dojrzałych moreli i banana!


Składniki:
  • 500g dyni hokkaido
  • 1 dojrzały banan
  • 4 dojrzałe morele
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: kurkuma, cynamon
Przygotowanie:
  1. Dynię hokkaido pokroić na kawałki, a banana rozkroić i zapiec w piekarniku (20 minut/180 stopni).
  2. Upieczoną dynię i banana zblendować z jogurtem, morelami i cynamonem oraz kurkumą.
  3. Całość polać syropem z agawy oraz uprażonymi (na suchej patelni) orzechami nerkowca.
Myślę, że taki krem świetnie sprawdziłby się, jako II śniadanie, słodki lunch, czy podwieczorek!
A więc dynie w dłoń i do dzieła! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 570kcal
1 porcja- ok. 285kcal

Letnie owoce