9 lutego 2015

MARCHEWKOWE CHLEBKI JAGLANE

Często mam ochotę na świeże i domowe chlebki, które są w 100% naturalne.

Są świetnym pomysłem na śniadanie, kolację, czy po prostu jako przekąska.
Zjedzone z ulubioną pastą, np. hummusem to po prostu coś pysznego! :)

Oczywiście pośród wielu pomysłów, które miałam w głowie wybrałam ten na bazie kaszy jaglanej i mąki z amarantusa- to był świetny wybór! Chlebki mogą być miękkie, bądź chrupkie- wszystko zależy od czasu pieczenia i Waszych upodobań :)

Są niezwykle bogate w białko, błonnik i inne składniki odżywcze! A przede wszystkim świetnie smakują!


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 1 łyżka tahini
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka babki płesznik
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, pomidor suszony z bazylią
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie w wodzie (aby pozbyć się gorzkiego posmaku), ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować.
  3. Marchewkę zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach).
  4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
  5. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na grubość około 0,5cm i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni (należy wydłużyć czas pieczenia jeżeli wolicie zupełnie chrupkie).
  6. Gotowe chlebki pokroić na kawałki.

Z jaką pastą zjedlibyście takie chlebki? :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 360kcal
1 kawałek- ok. 60kcal