27 stycznia 2017

CZARNA QUINOA Z BURACZKAMI I FETĄ

Dawno w mojej kuchni nie gościła quinoa, która przecież jest źródłem pełnowartościowego białka roślinnego!
Kilka dodatków w postaci np. chrupiących buraczków i fety dodały jej charakteru i wyjątkowego smaku!
Tak właśnie powstała kolejna, nieco sałatkowa propozycja na quinoę!


Składniki:
  • 12 łyżek czarnej quinoa
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 buraki
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • szczypior
  • 3 plastry fety
  • przyprawy: sól himalajska, zioła prowansalskie, imbir
  • do podania: roszponka
Przygotowanie:
  1. Czarną quinoę ugotować.
  2. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulkę z czosnkiem, a następnie pokrojone buraki- całość przyprawić.
  3. Ugotowaną quinoę dodać na patelnię, całość podgrzać, a na koniec dodać posiekany szczypior.
  4. Gotowe danie podać na roszponce i posypać pokruszoną fetę.

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1215kcal
1 porcja- ok. 405kcal