12 stycznia 2018

BABECZKI Z KUSKUS I NASIONAMI BABKI JAJOWATEJ

Jedno z moich postanowień noworocznych - powracam do regularnego pieczenia fit słodkości! :)

Więc aby nie być gołosłowną dzisiaj serwuję lekkie babeczki z kuskusem ;)



Składniki:

  • 150g kaszy kuskus

  • 100g kaszy kukurydzianej

  • 1 banan

  • 2 łyżki nasion babki jajowatej

  • 2 łyżki syropu z agawy

  • Pół szklanki mleka

  • 2 jajka

  • Dodatki: masło orzechowe z karobem, owoce


Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy i odstaw na 5 minut pod przykryciem.

  2. Następnie banana zblenduj wraz z nasionami babki jajowatej, syropem z agawy, jajkami i mlekiem.

  3. Całość dodaj do kaszy i porządnie wymieszaj.

  4. Na koniec dodaj mąkę i wmieszaj w całość.

  5. Masę przełóż do foremek i piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.

  6. Gotowe babeczki posmaruj masłem orzechowym z karobem i posyp drobnymi owocami.


Kalorie:

Całość (15 babeczek) – ok. 1945kcal

1 babeczka – ok. 130kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.