29 maja 2015

MAKARON GRYCZANY Z SOSEM BATATOWYM I CIASTKAMI AMARANTUSOWYMI

Bardzo pożywna propozycja na podanie makaronu :)

Z nieco niebanalnymi dodatkami, bo lekko chrupiącymi, wytrawnymi ciasteczkami z amarantusa i bardzo delikatnym, kremowym sosem z batatów!

Co tu dużo pisać, po prostu było pycha! :)


Składniki:
  • 50g makaronu gryczanego z mąką z batatów
  • 1 batat
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 6 łyżek amarantusa
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • koperek
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • przyprawy : oregano, curry, papryka słodka, sól himalajska różowa
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować i ostudzić, następnie wymieszać z czarnym sezamem i mąką sojową oraz solą.
  2. Z masy uformować małe kuleczki (podczas pieczenia staną się płaskie) i piec około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Batata ugotować i zblendować do konsystencji gładkiego kremu, po czym wyłożyć na patelnię, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i koperek- całość dusić kilka minut.
  4. Makaron ugotować i odcedzić.
  5. Gotowy makaron podawać z sosem batatowym i ciasteczkami- całość posypać prażonymi na suchej patelni teflonowej ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
Danie godne polecenia! Smakowało i nasyciło mojego domowego mięsożercę! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 830kcal
1 porcja- ok. 415kcal