26 maja 2015

RAW ROLADA Z KREMEM I TRUSKAWKAMI

I każdemu na zwrot "rolada z kremem"  ślinka cieknie... włączają się liczniki kalorii... i wyrzuty sumienia!

A ja temu zaprzeczam i prezentuję roladę BEZ PIECZENIA! bez mąki! bez cukru! bez tłuszczu!
I żeby było mało to- bezglutenową i wegańską!! :)

Wartościowe migdały ze słodko- kwaśną żurawiną, delikatny i zdrowy krem jaglany...
Oczywiście nie mogło zabraknąć również w niej pysznych polskich truskawek!


Składniki:
  • 4 garście migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 garście żurawiny
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 garść truskawek

Przygotowanie: 
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem rozkrojonej wzdłuż laski wanilii.
  2. Po ugotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wydrążyć z niej miąższ i odstawić kaszę do wystygnięcia, po czym zblendować ją z dodatkiem stevi na bardzo gładki krem.
  3. Żurawinę sparzyć wrzątkiem i również zblendować.
  4. Migdały zmielić, dodać mus żurawinowy i porządnie połączyć (jak przy wyrabianiu ciasta).
  5. Z masy migdałowej uformować prostokąt na folii aluminiowej, nałożyć krem jaglany, truskawki i ostrożnie zawinąć- schłodzić w lodówce.
I uwierzcie, że awykonalnym jest skończyć na jednym kawałku!
Przyzna to na pewno każdy amator słodkości - mój osobisty oczywiście wołał o więcej :) !



*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (18 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok. 100kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja