A ja temu zaprzeczam i prezentuję roladę BEZ PIECZENIA! bez mąki! bez cukru! bez tłuszczu!
I żeby było mało to- bezglutenową i wegańską!! :)
Wartościowe migdały ze słodko- kwaśną żurawiną, delikatny i zdrowy krem jaglany...
Oczywiście nie mogło zabraknąć również w niej pysznych polskich truskawek!
Składniki:
- 4 garście migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 garście żurawiny
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 0,5l mleka migdałowego
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki stevi
- 1 garść truskawek
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem rozkrojonej wzdłuż laski wanilii.
- Po ugotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wydrążyć z niej miąższ i odstawić kaszę do wystygnięcia, po czym zblendować ją z dodatkiem stevi na bardzo gładki krem.
- Żurawinę sparzyć wrzątkiem i również zblendować.
- Migdały zmielić, dodać mus żurawinowy i porządnie połączyć (jak przy wyrabianiu ciasta).
- Z masy migdałowej uformować prostokąt na folii aluminiowej, nałożyć krem jaglany, truskawki i ostrożnie zawinąć- schłodzić w lodówce.
Przyzna to na pewno każdy amator słodkości - mój osobisty oczywiście wołał o więcej :) !
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (18 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok. 100kcal