18 listopada 2017

KRUCHE KORZENNE CIASTECZKA

No cóż... tak jak już wspomniałam kilka dni temu rozpoczęłam testowanie świątecznego menu.

Dzisiejsza pozycja to pozycja obowiązkowa! Ciasteczka o korzennym, słodkim smaku to nie lada rarytas ;)

Składniki:

  • 10 łyżek mąki kukurydzianej

  • 4 łyżki mąki orkiszowej

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 2 banany

  • 4 łyżki syropu z agawy

  • przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

  • do ozdoby: dżem malinowy




Przygotowanie:

  1. Banana zblenduj z masłem orzechowym i syropem z agawy.

  2. Następnie wymieszaj obie mąki z przyprawami i mokrymi składnikami – porządnie wyrób ciasto.

  3. Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka w dowolnym kształcie.

  4. Ciasteczka piecz około 15 minut w 180 stopniach.




Kalorie:

Całość (50 ciasteczek) – ok. 1205kcal

1 ciasteczko – ok. 24kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.