No i w tym roku na pierwszy rzut poszła pascha! Bez nabiału, bez cukru... czego chcieć więcej? ;)
Wykonana na bazie kaszy jaglanej i nerkowców- ma idealny kremowy smak, a dodatek suszonych moreli i jagód goji tylko podkręca jej smak! :)
Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 250g nerkowców
- 700ml mleka migdałowego
- 100g moreli suszonych (niesiarkowanych)
- 50g jagód goji
- 2 łyżki stevi
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku migdałowym z dodatkiem stevi.
- 100g nerkowców namoczyć, a kolejne 100g zblendować na mąkę.
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z namoczonymi nerkowcami, następnie do całości dodać mielone nerkowce, posiekane morele i jagody goji- całość wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożoną folią spożywczą (lub najlepiej gazą, wtedy kasza odda wilgoć) i odstawić do stężenia oraz schłodzenia.
- Paschę podać posypaną 50g nerkowców i jagodami goji.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2760kcal
1 kawałek- ok. 230kcal