25 maja 2017

WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY

Niby chlebek, niby ciasto, a najlepiej smakuje z masłem orzechowym!
Bezglutenowy, wegański- czego chcieć więcej? ;)


Składniki:
  • 3 banany
  • 1/4 szklanki cukru daktylowego
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Len mielony wymieszaj z 2,5 łyżkami ciepłej wody- odstaw na kilka minut.
  2. Dwa banany rozgnieć widelcem (lub zblenduj), następnie dodaj cukier daktylowy, szczyptę soli, cynamon, mleko migdałowego, amarantus oraz mąki- całość porządnie wymieszaj.
  3. Masę przełóż do formy (sylikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzchu ułóż banana przekrojonego wzdłuż.
  4. Chlebek piecz około 45 minut w temperaturze 175 stopni, przed podaniem odstaw do wystygnięcia.

Uwaga! Jeżeli chlebek podczas pieczenia za mocno zbrązowieje, możesz go nakryć folią aluminiową na pozostały czas pieczenia ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (15 kawałków)- ok. 1290kcal
1 kawałek- ok. 86kcal