13 listopada 2014

CZEKOLADOWE CIASTO AMARANTUSOWE Z MASĄ ŚLIWKOWĄ

Ciasto w smaku idealne!

Spód o konsystencji zbitego i mokrego brownie z lekko orzechowym posmakiem, dzięki amarantusowi! Natomiast śliwkowa masa wykonana na bazie kaszy jaglanej i suszonych śliwek dopełniała całości.

Jest to również wypiek dla alergików, ponieważ nie zawiera kakao, ani glutenu ;)


Składniki:
Ciasto
  • 4 łyżki mąki amarantusowej
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • 2 łyżki karobu
  • 1 dojrzały banan
  • 1 białko jajka
Masa
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • garść suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki stevi
  • 4 świeże śliwki 

Przygotowanie:
Ciasto 
  1. Wszystkie składniki, oprócz białka, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą blendera.
  2. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać w masę.
  3. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (mała tortownica) i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Suszone śliwki sparzyć wrzątkiem.
  3. Ugotowaną i wystudzoną kaszę zblendować z wcześniej namoczonymi śliwkami (do uzyskania gładkiego kremu).
  4. Na gotowe ciasto wyłożyć masę i udekorować kawałkami świeżych śliwek.
Polecam, ponieważ jest to jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio udało mi się upiec!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 915kcal
1 kawałek- ok. 92kcal

Amarantus - super zboże XXI wieku