2 marca 2019

WEGAŃSKIE SUSHI

Niektórzy twierdzą, że wegańskie sushi to nie sushi. Dla mnie smakuje bardzo podobnie, a nawet lepiej! Więc czemu by nie spróbować? :)



Składniki:

  • 8 liści nori

  • 500g ryżu do sushi

  • 1 łyżka octu ryżowego

  • papryka żółta

  • papryka czerwona

  • świeży ogórek

  • 1 marchewka

  • 1 kostka tofu wędzonego

  • sezam

  • orzeszki piniowe

  • wasabi

  • imbir marynowany

  • szpinak - do podania




Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem octu ryżowego.

  2. Papryki, marchew, tofu oraz ogórka pokrój w cienkie paski.

  3. Na każdy liść nori nałóż ryż (mniej więcej do połowy liścia), a następnie posyp sezamem i ułóż warzywa oraz tofu - zwiń (delikatnie zwilż wodą koniec liścia nori, aby rolka się skleiła i była zwarta).

  4. Gotowe rolki pokrój na mniejsze kawałki.

  5. Całość podaj na liściach szpinaku, z wasabi, imbirem, sezamem i orzeszkami piniowymi.


Kalorie:

Całość (48 kawałków) - ok. 2500kcal

1 kawałek - ok. 52kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.