Tym razem dynia posłużyła mi za miseczkę!
Pieczona i co najważniejsze- JADALNA miseczka z dyni świetnie smakowała z owocowym budyniem na bazie kaszy jaglanej!
Muszę się przyznać, że sama zjadłam wszystko i chociaż porcja była ogromna tak mi smakowało, że nie mogłam się powstrzymać ;)
Składniki:
Miseczka
- mała dynia hokkaido
- szczypta cynamonu
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 dojrzała brzoskwinia
- pół mango
- 3 łyżki mleka migdałowego
- kilka suszonych owoców miechunki
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Miseczka
- Dynię umyć, a następnie odkroić z niej kapelusz i wydrążyć miąższ.
- Tak przygotowaną dynię oprószyć cynamonem i piec w 180 stopniach przez około 30- 40 minut.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie.
- Ugotowaną kaszę zblendować z obranymi ze skórki brzoskwinią i mango.
- Dodać mleko migdałowe, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Do upieczonej miseczki nałożyć budyń, a następnie zrobić "kleks" z jogurtu naturalnego i ozdobić miechunką oraz płatkami migdałowymi.
Gwarantuję, że po takim deserze będziecie szczęśliwi, najedzeni i zaspokojeni na słodkie na cały dzień! ;)
!! Ciekawostka!!
Bardzo ciekawym dodatkiem jest miechunka, czyli jagody inkaskie. Ich smak to połączenie pomarańczy z pomidorem. Świetnie urozmaicają taki deser, a przy okazji działają przeciwzapalnie. Wspomagają również wydalanie niekorzystnych substancji z organizmu oraz regulują przemianę materii.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 DUŻA porcja)- ok. 500kcal

