13 września 2014

OWOCOWY BUDYŃ JAGLANY W DYNIOWEJ MISECZCE

Tym razem dynia posłużyła mi za miseczkę!


Pieczona i co najważniejsze- JADALNA miseczka z dyni świetnie smakowała z owocowym budyniem na bazie kaszy jaglanej!

Muszę się przyznać, że sama zjadłam wszystko i chociaż porcja była ogromna tak mi smakowało, że nie mogłam się powstrzymać ;)


Składniki:
Miseczka
  • mała dynia hokkaido
  • szczypta cynamonu
Budyń
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • pół mango
  • 3 łyżki mleka migdałowego
Dodatki 
  • kilka suszonych owoców miechunki
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  •  1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Miseczka
  1. Dynię umyć, a następnie odkroić z niej kapelusz i wydrążyć miąższ.
  2. Tak przygotowaną dynię oprószyć cynamonem i piec w 180 stopniach przez około 30- 40 minut.
Budyń
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować z obranymi ze skórki brzoskwinią i mango.
  3. Dodać mleko migdałowe, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  4. Do upieczonej miseczki nałożyć budyń, a następnie zrobić "kleks" z jogurtu naturalnego i ozdobić miechunką oraz płatkami migdałowymi.

 Gwarantuję, że po takim deserze będziecie szczęśliwi, najedzeni i zaspokojeni na słodkie na cały dzień! ;)

!! Ciekawostka!!

Bardzo ciekawym dodatkiem jest miechunka, czyli jagody inkaskie. Ich smak to połączenie pomarańczy z pomidorem. Świetnie urozmaicają taki deser, a przy okazji działają przeciwzapalnie. Wspomagają również wydalanie niekorzystnych substancji z organizmu oraz regulują przemianę materii.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 DUŻA porcja)- ok. 500kcal

Dynia na słodko i słonoSzkolne śniadania