6 października 2019

Krucha szarlotka bezglutenowa




Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 5 jabłek
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj z masłem orzechowym.
  2. Mąkę wymieszaj z mokrymi składnikami - wyrób ciasto.
  3. Powstałe ciasto wyłóż na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (zostaw trochę na kruszonkę).
  4. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru soku. Następnie wymieszaj z cynamonem, sokiem z cytryny oraz syropem z agawy.
  5. Jabłka przełóż na spód, całość przykryj kruszonką - ciasto piecz około 20 minut w 190 stopniach.


Kalorie:
Całość (12 kawałków) - ok. 1256kcal
1 kawałek - ok. 105kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

FIT KOKOSANKI Z BANANAMI



Składniki:

  • 200g wiórek kokosowych
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka inuliny
  • 2 banany
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane wymieszaj z wiórkami, pokruszonymi orzechami oraz inuliną.
  2. Banany zblenduj z jajkami, a następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  3. Z masy uformuj ciasteczka, które piecz przez około 15 minut w 180 stopniach.


Kalorie:
Całość (25 sztuk) - ok. 2200kcal
1 sztuka - ok. 88kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

JESIENNA OWSIANKA Z DYNIĄ


Składniki:

  • 9 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka chia
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 40g białka roślinnego
  • pół dyni hokkaido
  • 1 banan
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 szklanka wody
  • 20g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • garść orzechów włoskich
  • 1 gruszka
  • garść borówek
  • 3 łyżeczki masła migdałowego

Przygotowanie:

  1. Chia wymieszaj z lnem, płatkami owsianymi i cynamonem.
  2. Dynię pokrój na kawałki, ugotuj i zblenduj na puree z dodatkiem banana i białka roślinnego.
  3. Do puree dodaj wodę oraz mleko, a następnie suche składniki - całość zagotuj i gotuj do momentu, aż owsianka stanie się gęsta.

Kalorie:
Całość (3 porcje) - ok. 1452kcal
1 porcja - ok. 484kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.