Takimi właśnie są słodkie czereśnie, które nie dość, że są pyszne to jeszcze pięknie dekorują każdy wypiek :) Warto pamiętać też o ich właściwościach prozdrowotnych- świetnie nawadniają organizm, są bogate w błonnik przez co dają uczucie sytości. Ponadto zawierają mnóstwo witaminy C, K oraz witamin z grupy B i potasu, dzięki czemu wywierają korzystny wpływ na układ krążenia.
Moje dzisiejsze ciasto jest bardzo lekkie, dzięki mące kukurydzianej, a jednocześnie niesuche- to z kolei zasługa jogurtu naturalnego.
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki z manioku
- 4 białka jajek
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 banan
- garść czereśni
- Banana zblendować z jogurtem,
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać zblendowanego banana oraz mąki.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać połówki czereśni.
- Piec około 35 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 780kcal
1 kawałek- ok. 65kcal
