Takimi właśnie są słodkie czereśnie, które nie dość, że są pyszne to jeszcze pięknie dekorują każdy wypiek :) Warto pamiętać też o ich właściwościach prozdrowotnych- świetnie nawadniają organizm, są bogate w błonnik przez co dają uczucie sytości. Ponadto zawierają mnóstwo witaminy C, K oraz witamin z grupy B i potasu, dzięki czemu wywierają korzystny wpływ na układ krążenia.
Moje dzisiejsze ciasto jest bardzo lekkie, dzięki mące kukurydzianej, a jednocześnie niesuche- to z kolei zasługa jogurtu naturalnego.
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki z manioku
- 4 białka jajek
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 banan
- garść czereśni
- Banana zblendować z jogurtem,
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać zblendowanego banana oraz mąki.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać połówki czereśni.
- Piec około 35 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 780kcal
1 kawałek- ok. 65kcal
Jakie cudowne, lekkie ciasto - z pewnością idealne na letnie, upalne dni :) A widzę również, że nowy nagłówek. Ładnie! :)
OdpowiedzUsuńw tygodniu zrobie sobie takie ciasto i zjem SAMA!! HAHAH CIASTO ŻERCA!!
OdpowiedzUsuńskąd ja to znam, no ale żeby nie było tym razem podzieliłam się 2 kawałkami z narzeczonym! :)
UsuńSwietna,lekka propozycja na slodki apetyt:-). Madziu jakiej maki moge uzyc zamiast tej z manioku? Dziekuje:-).
OdpowiedzUsuńmożna w całości użyć po prostu mąki kukurydzianej (1 szklankę) :)
UsuńOch, zdecydowanie muszę upiec coś z czereśniami!
OdpowiedzUsuńJa w tym pysznym cieście widzę też wiśnie:))
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy wyglądają smakowicie:) ,niektóre wypróbowałam i mogę powiedzieć, że nie tylko wyglądają ale i są smaczne :) ,dziękuję za tak inspirujący kącik kulinarny ( wspomnę, że w wegańsko-wegetariańskich klimatach dopiero raczkuję ).Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńChyba czas przerzucić się już z truskawek na czereśnie ;)
Usuńkiedyś też zaczynałam, ale to ogromna frajda wciąż odkrywać nowe, zdrowe smaki :)
UsuńFajne ciacho, uwielbiam czereśnie :-)
OdpowiedzUsuńChętnie sprawdzę :) Nada się mąka ryżowa?
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
Ciekawe ciasto! No i czereśnie, w tym roku mam ich spooooro ;)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio dorwałam pyszne czereśnie! Muszę je też wykorzystać w jakimś ciachu :)
OdpowiedzUsuńMuszę kupić mąkę kukurydzianą! :)
OdpowiedzUsuńFajniutkie :)
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czereśnie <3 Ale do wypieków jeszcze ich nie dodawałam ;D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zdrowy biszkopt :)
OdpowiedzUsuń