21 czerwca 2015

JOGURTOWY BISZKOPT KUKURYDZIANY Z CZEREŚNIAMI

Truskawkowy szał trwa, ale czasem trzeba również sięgnąć po inne pyszne owoce lata!

Takimi właśnie są słodkie czereśnie, które nie dość, że są pyszne to jeszcze pięknie dekorują każdy wypiek :) Warto pamiętać też o ich właściwościach prozdrowotnych- świetnie nawadniają organizm, są bogate w błonnik przez co dają uczucie sytości. Ponadto zawierają mnóstwo witaminy C, K oraz witamin z grupy B i potasu, dzięki czemu wywierają korzystny wpływ na układ krążenia.

Moje dzisiejsze ciasto jest bardzo lekkie, dzięki mące kukurydzianej, a jednocześnie niesuche- to z kolei zasługa jogurtu naturalnego.


Składniki:
  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki z manioku
  • 4 białka jajek
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • garść czereśni
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z jogurtem,
  2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać zblendowanego banana oraz mąki.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać połówki czereśni.
  4. Piec około 35 minut w 180 stopniach. 
Propozycja na letnie i lekkie ciasto idealne na podwieczorek, czy nieprzesadnie słodką przekąskę w ciągu dnia :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 780kcal
1 kawałek- ok. 65kcal

Przysmaki dla taty 5

21 komentarzy:

  1. Jakie cudowne, lekkie ciasto - z pewnością idealne na letnie, upalne dni :) A widzę również, że nowy nagłówek. Ładnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w tygodniu zrobie sobie takie ciasto i zjem SAMA!! HAHAH CIASTO ŻERCA!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skąd ja to znam, no ale żeby nie było tym razem podzieliłam się 2 kawałkami z narzeczonym! :)

      Usuń
  3. Swietna,lekka propozycja na slodki apetyt:-). Madziu jakiej maki moge uzyc zamiast tej z manioku? Dziekuje:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można w całości użyć po prostu mąki kukurydzianej (1 szklankę) :)

      Usuń
  4. Och, zdecydowanie muszę upiec coś z czereśniami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja w tym pysznym cieście widzę też wiśnie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie przepisy wyglądają smakowicie:) ,niektóre wypróbowałam i mogę powiedzieć, że nie tylko wyglądają ale i są smaczne :) ,dziękuję za tak inspirujący kącik kulinarny ( wspomnę, że w wegańsko-wegetariańskich klimatach dopiero raczkuję ).Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba czas przerzucić się już z truskawek na czereśnie ;)

      Usuń
    2. kiedyś też zaczynałam, ale to ogromna frajda wciąż odkrywać nowe, zdrowe smaki :)

      Usuń
  7. Fajne ciacho, uwielbiam czereśnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie sprawdzę :) Nada się mąka ryżowa?


    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe ciasto! No i czereśnie, w tym roku mam ich spooooro ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja ostatnio dorwałam pyszne czereśnie! Muszę je też wykorzystać w jakimś ciachu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę kupić mąkę kukurydzianą! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam czereśnie <3 Ale do wypieków jeszcze ich nie dodawałam ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na zdrowy biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń