11 czerwca 2017

WEGAŃSKIE CIASTECZKA Z MUSEM Z PESTEK MORELI

Mus z pestek moreli to produkt, który przebija niejedno masło orzechowe!

Genialna kremowa, lekko płynna konsystencja.... słodycz i charakterystyczny orzechowy posmak- te cechy czynią ten mus produktem, który sprawdzi się w każdym deserze!

Ja postanowiłam go dzisiaj wykorzystać, jako polewę do ciasteczek i był to strzał w 10!!! ;)


Składniki:
  • 150ml aquafaby (wody po ugotowaniu ciecierzycy)
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka cukru daktylowego
  • 2 łyżki musu z pestek moreli
  • kilka plastrów suszonego banana
Przygotowanie: 
  1. Wodę po ciecierzycy ubij na sztywno (potrwa to dłużej, niż ubijanie białek jajek), następnie delikatnie wmieszaj mąkę, amarantus i cukier.
  2. Masę wyłóż na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) w formie ciasteczek i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Gotowe ciasteczka posmaruj musem z pestek moreli i ozdób plastrami suszonego banana.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 ciasteczek)- ok. 640kcal
1 ciasteczko- ok. 107kcal