2 lipca 2019

MAKARON RYŻOWY Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM



Składniki:

  • 400 g makaronu ryżowego nitki

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • 1 cebula

  • 180 g tofu wędzonego

  • 1 brokuł

  • 240 g kukurydzy (konserwowej lub ugotowanej)

  • 240 g fasoli czerwonej (konserwowej lub ugotowanej)

  • 3 łyżki masła orzechowego

  • 1/3 szklanki mleka sojowego

  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego

  • sezam

  • natka pietruszki

  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kolendra, papryka ostra


Przygotowanie:

  1. Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw.

  2. Na patelni rozgrzej olej ryżowy, po czym podsmaż posiekaną cebulkę, pokrojone w kostkę tofu i rozdrobiony brokuł.

  3. Następnie dodaj na patelnię kukurydzę, fasolę i całość zalej szklanką wody, dodaj przyprawy - duś przez około 10 minut.

  4. Na koniec na patelnię dodaj makaron oraz sos powstały z wymieszana masła orzechowego, mleka oraz bulionu warzywnego.

  5. Gotowe danie przełóż na talerze, posyp sezamem i natka pietruszki.


Kalorie:

Całość (6 porcji) - ok. 3165kcal

1 porcja - ok. 528kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.