17 sierpnia 2014

MAKARON RYŻOWY Z PATISONEM

Jak tu wykorzystać patisona? Faszerować? Eee... znowu?! A może lekki makaron? Tak!
Bardzo prosty, a jednocześnie dietetyczny!


Składniki:
  • 100g makaronu ryżowego
  • 3 małe patisony
  • 1 łyżeczka pestek dyni 
  • 1 łyżeczka pomidorów z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: sól morska, pieprz
Przygotowanie:
  1. Patisony jeśli są młode wystarczy jedynie porządnie umyć (nie trzeba ich obierać ze skórki i usuwać nasienia).
  2. Dwa patisony pokroić w plasterki i lekko posolić, a następnie zapiec w piekarniku (20 min/180stopni).
  3. Jednego patisona obgotować i zblendować do konsystencji sosu z dodatkiem pomidorów z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim.
  4. Pestki dyni uprażyć na teflonowej patelni, a makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  5. Gotowy makaron wymieszać z sosem i podawać z kawałkami grillowanego patisona oraz pestkami dyni.

Świetnie nadaje się, jako lekki lunch. Można zabrać go do pracy, czy zjeść, jako lekką kolację ;)

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 230kcal