10 czerwca 2017

SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I DRESSINGIEM Z TOFU

Niepozorna sałatka, ale potrafi nasycić na długie godziny!
Bogata w białko pochodzenia roślinnego, a sprawdzi się również w upały, kiedy nie mamy ochoty na nic ciepłego ;)


Składniki:
Sałatka
  • 350g ciecierzycy
  • 3 pomidory
  • 240 kukurydzy (konserwowej lub ugotowanej)
  • 4 garście szpinaku
Dressing 
  • 180g tofu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 duże daktyle
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę słodkiej papryki
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżeczki mieszanki ziaren (słonecznik, dynia, sezam)
  • kiełki brokułu
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namocz w wodzie (około 8-12 godzin), a następnie zmień wodę i ją ugotuj (40-60 min).
  2. Pomidory pokrój w kostkę.
  3. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszaj ze sobą.
  4. Tofu zblenduj z wcześniej namoczonymi daktylami, czosnkiem, wodą, musztardą oraz słodką papryką- gotowy sos wmieszaj w sałatkę, a całość posyp kiełkami i ziarenkami.
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1870kcal
1 porcja- ok. 374kcal