14 marca 2017

PILAW Z KALAFIORA

Kalafior to warzywo, które ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników.
Nie każdemu przypadnie do gustu, jednak każdemu polecam wypróbować mój lekki, smaczny przepis na pilaw z kalafiora!
Lekka kolacja, czy dodatek do obiadu- nic prostszego!


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • trochę natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • pół cytryny
Przygotowanie:
  1. Kalafior umyć, odciąć różyczki, które następnie zblendować na drobno.
  2. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć lekko posiekany czosnek, po czym dodać kalafior i całość podsmażyć.
  3. Pod koniec na patelnię dodać natkę pietruszki i całość wymieszać.
  4. Gotowy pilaw skropić sokiem z cytryny, posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 885kcal
1 porcja- ok. 295kcal