I chociaż pod względem właściwości nasz polski len jest do nich porównywalny to jednak warto włączyć je do swojej diety, chociażby po to, by urozmaicić swoje posiłki!
Według mnie najlepiej smakują namoczone w mleku, w formie puddingu i po raz kolejny podałam je właśnie w takiej formie :) Ale tym razem z niezwykle aromatyczną wodą różaną i rewelacyjnym w smaku malinowym syropem z agawy- coś pysznego! Takie desery mogę jeść codziennie ;)
Składniki:
- 3 łyżki chia
- 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
- 1 łyżka malinowego syropu z agawy
- 1 łyżka wody różanej
- 1 łyżka jagód goji
- pół banana
- Chia namoczyć w mleku i wodzie różanej (co najmniej przez 4 godziny).
- Namoczone chia przełożyć do miseczki, na wierzchu poukładać plastry banana, całość posypać jagodami goji i polać malinowym syropem z agawy.
Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 405kcal