Te duże, czerwone, piękne owoce wykorzystałam do przygotowania deseru, którego niewiadomo czemu jeszcze nie miałam okazji przygotowywać.
Otóż deser jest bardzo prosty, nie wymaga wielkich umiejętności, a przy tym jest dietetyczny- polecam go wszystkim osobom na diecie! :)
Bo podczas diety nie trzeba przecież rezygnować ze słodkości, szczególnie tych z letnimi owocami! :)
Składniki:
- 3 łyżki mąki owsianej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka masła migdałowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 garście truskawek
- 1 łyżka inuliny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Z truskawek usunąć szypułki, następnie pokroić na połówki i wymieszać z inuliną i sokiem z cytryny- przełożyć do kokilek.
- Mąkę owsianą wymieszać z płatkami, masłem migdałowym oraz syropem z agawy- wyrobić masę (aby uzyskać kruszonkę).
- Kruszonkę wyłożyć na truskawki- całość piec około 15/20 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (3 kokilki)- ok. 420kcal
1 kokilka- ok. 140kcal