7 stycznia 2015

KOKOSOWY SERNIK Z NERKOWCÓW

Długi czas zbierałam się na zrobienie sernika z nerkowców, czyli tzw. "nernika" :)
Nadszedł ten dzień i wena- postawiłam na połączenie smaku słodkich i kremowych nerkowców z kokosem oraz nutą limonki! Wyszło genialnie!
Spód wykonałam na bazie orzechów włoskich, aby ciasto miało bardziej wyrazisty smak :) Powiem tylko, że nie mogłam skończyć na 1 kawałku! :)


Składniki:
Spód
  • 1 szklanka daktyli
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
Masa 
  • 200g nerkowców
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:
Spód 
  1. Orzechy zmielić, a następnie zblendować z daktylami.
  2. Masę wyłożyć na spód formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do lodówki.
Masa
  1. Nerkowce zalać mleczkiem kokosowym i odstawić na 4 godziny (najlepiej na całą noc).
  2. Namoczone nerkowce odcedzić (pozostawiając mleczko), następnie zblendować je na gładką masę pod koniec dolewając powoli mleczko.
  3. Do masy dodać sok z limonki i cukier kokosowy- całość wymieszać.
  4. Masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  5. Przed podaniem udekorować plastrami limonki i płatkami kokosa.
Nieco kalorycznie, jednak to same "dobre kalorie", których nie trzeba sobie odmawiać :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2000kcal
1 kawałek- ok. 143kcal

Niskokaloryczny styczeń