Nadszedł ten dzień i wena- postawiłam na połączenie smaku słodkich i kremowych nerkowców z kokosem oraz nutą limonki! Wyszło genialnie!
Spód wykonałam na bazie orzechów włoskich, aby ciasto miało bardziej wyrazisty smak :) Powiem tylko, że nie mogłam skończyć na 1 kawałku! :)
Składniki:
Spód
- 1 szklanka daktyli
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 200g nerkowców
- 200ml mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
Spód
- Orzechy zmielić, a następnie zblendować z daktylami.
- Masę wyłożyć na spód formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do lodówki.
- Nerkowce zalać mleczkiem kokosowym i odstawić na 4 godziny (najlepiej na całą noc).
- Namoczone nerkowce odcedzić (pozostawiając mleczko), następnie zblendować je na gładką masę pod koniec dolewając powoli mleczko.
- Do masy dodać sok z limonki i cukier kokosowy- całość wymieszać.
- Masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem udekorować plastrami limonki i płatkami kokosa.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2000kcal
1 kawałek- ok. 143kcal
