Delikatna... rozpływająca się w ustach... słodka... z aromatem jabłek z cynamonem :)
Składniki:
- 250g kaszy jaglanej
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta stewi
- 2 jabłka
- trochę soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- do podania: miód, masło orzechowe
- Kaszę opłukać dwukrotnie w wodzie, ugotować również w wodzie, a następnie odstawić do wystygnięcia.
- Kaszę wymieszać ze stewią, masłem orzechowym oraz mąką kokosową.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie nałożyć masę na spód oraz boki.
- Jabłka obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plasterki, które następnie wyłożyć warstwami na przygotowany spód (każdą warstwę posypać cynamonem i lekko skropić sokiem z cytryny).
- Całość przykryć kolejną warstwą masy z kaszy- piec około 45/50 minut w 175 stopniach.
- Przed podaniem ciasto odstawić do wystygnięcia, aby się łatwiej kroiło.
- Każdy kawałek podać z miodem i masłem orzechowym.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1600kcal
1 kawałek- ok. 200kcal