8 grudnia 2016

KOKOSOWO- JAGLANA SZARLOTKA Z MIODEM

To ciasto przebija chyba wszystkie ciasta z kaszy jaglanej, które do tej pory upiekłam!
Delikatna... rozpływająca się w ustach... słodka... z aromatem jabłek z cynamonem :)


Składniki:
  • 250g kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta stewi
  • 2 jabłka
  • trochę soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • do podania: miód, masło orzechowe
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać dwukrotnie w wodzie, ugotować również w wodzie, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę wymieszać ze stewią, masłem orzechowym oraz mąką kokosową.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie nałożyć masę na spód oraz boki.
  4. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plasterki, które następnie wyłożyć warstwami na przygotowany spód (każdą warstwę posypać cynamonem i lekko skropić sokiem z cytryny).
  5. Całość przykryć kolejną warstwą masy z kaszy- piec około 45/50 minut w 175 stopniach.
  6. Przed podaniem ciasto odstawić do wystygnięcia, aby się łatwiej kroiło.
  7. Każdy kawałek podać z miodem i masłem orzechowym. 

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1600kcal
1 kawałek- ok. 200kcal