Wege, fit, dietetyczne, bezglutenowe!
Codziennie kuszą mnie swoim wyglądem i cudownym zapachem polskie truskawki. No i oczywiście codziennie ulegam tej pokusie!
A dzisiaj były dodatkiem do dietetycznych tart, które są nie tylko zdrowe, ale i pyszne oraz sycące :)
Treściwe owsiane spody oraz już wcześniej sprawdzony przeze mnie krem na bazie kaszy gryczanej to super połączenie, a truskawki to tylko kropka nad "i" :)
Składniki:
Spód
- 6 łyżek płatków owsianych (bezglutenowych)
- 5 fig suszonych firmy OWOCOWY RAJ)*
- 4 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 banana
- 2 łyżeczki stevi
- truskawki
- kruszone ziarno kakao
Spód
- Figi sparzyć wrzątkiem, namoczyć i zblendować.
- Płatki owsiane lekko rozdrobnić (ale nie na mąkę), po czym połączyć z figami i wyrobić ciasto.
- Małe formy na tarty wyłożyć masą i odstawić do schłodzenia w lodówce.
- Kaszę gryczaną ugotować w wodzie, a następnie odstawić do wystygnięcia.
- Ostudzoną kaszę zblendować z bananem, stevią i kakao, po czym wyłożyć na wcześniej przygotowane spody.
- Na wierzch poukładać truskawki i posypać kruszonym ziarnem kakao.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (2 tarty)- ok. 712kcal
1 tarta- ok. 356kcal