Nie są typowe, jednak na pewno zasmakują wszystkim, którzy lubią różnorodność :)
Są bezglutenowe, lekkie, wegańskie- czego chcieć więcej? ;)
Składniki:
Farsz
- 3 marchewki
- kilka suszonych pomidorów(firmy Green Essence)*
- 2 łyżki ziaren lnu złotego
- koperek
- przyprawy: papryka słodka i ostra, sól himalajska, zioła prowansalskie
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki z tapioki
- szczypta soli himalajskiej
- 1/2 szklanki gorącej wody
Farsz
- Marchewki ugotować i zblendować z koperkiem oraz przyprawami.
- Następnie wymieszać z lnem i posiekanymi pomidorami suszonymi.
- Mąkę ryżową wymieszać z mąką z tapioki i solą.
- Dodać wodę i wyrobić ciasto, które następnie rozwałkować (ciasto nie może być zbyt cienkie, bo się rozpadnie).
- Z ciasta wykrawać koła, na każde nałożyć farsz i zaklejać (najlepiej przy zaklejaniu pierogów zwilżyć brzegi ciasta).
- Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody, poczekać aż wypłynął i wyciągnąć.
Kalorie:
Całość (25 pierogów)- ok. 745kcal
1 pieróg- ok. 30kcal
