14 grudnia 2015

PIEROGI RYŻOWE Z MARCHEWKĄ

Kolejna odsłona pierogów świątecznych!
Nie są typowe, jednak na pewno zasmakują wszystkim, którzy lubią różnorodność :)

Są bezglutenowe, lekkie, wegańskie- czego chcieć więcej? ;)


Składniki:
Farsz
  • 3 marchewki
  • kilka suszonych pomidorów(firmy Green Essence)*
  • 2 łyżki ziaren lnu złotego
  • koperek
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, sól himalajska, zioła prowansalskie
Ciasto
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki z tapioki
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Farsz
  1. Marchewki ugotować i zblendować z koperkiem oraz przyprawami.
  2. Następnie wymieszać z lnem i posiekanymi pomidorami suszonymi.
Ciasto 
  1. Mąkę ryżową wymieszać z mąką z tapioki i solą.
  2. Dodać wodę i wyrobić ciasto, które następnie rozwałkować (ciasto nie może być zbyt cienkie, bo się rozpadnie).
  3. Z ciasta wykrawać koła, na każde nałożyć farsz i zaklejać (najlepiej przy zaklejaniu pierogów zwilżyć brzegi ciasta).
  4. Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody, poczekać aż wypłynął i wyciągnąć.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 pierogów)- ok. 745kcal
1 pieróg- ok. 30kcal