15 listopada 2017

CHAŁWA MAKOWA

No cóż... galerie handlowe zostały już opanowane nastrojem świątecznym i muszę się przyznać, że ten nastrój mi również trochę się udzielił :)

A jak najlepiej oddać smak świąt? Oczywiście makiem! I dzisiaj prosta, ale efektowna chałwa z dodatkiem maku :)



Składniki:

  • 200g sezamu

  • 2 łyżki cukru kokosowego

  • 4 łyżki maku


Przygotowanie:

  1. Sezam lekko podpraż na rozgrzanej patelni.

  2. Następnie sezam zblenduj do momentu, aż będzie stanowił jednolitą masę.

  3. Do masy wmieszaj cukier kokosowy i mak.

  4. Z masy uformuj "rulon", który schłodź w lodówce, a na koniec pokrój na mniejsze kawałki.


Kalorie:

Całość (12 kawałków) - ok. 1570kcal

1 kawałek - ok. 131kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.