5 października 2014

DIETETYCZNE SCONES OWSIANE

Super zamiennik tradycyjnych i bardzo kalorycznych scones!
Te nie odbiegają od klasycznych swoim smakiem i chrupkością, a dodatek orzechów pecan robi swoje!

Polecam, ponieważ są to jedne z lepszych ciasteczek, jakie ostatnio robiłam :)


Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki sojowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki puree z pieczonej dyni
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 2 daktyle
  • 10 orzechów pecan (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę i połączyć z mąką sojową oraz cynamonem.
  2. Do suchych składników dodać puree z dyni i mleko migdałowe, a następnie dokładnie wymieszać.
  3. Na koniec wrzucić posiekane daktyle i uformować małe kuleczki, lekko je spłaszczając- do każdego na wierzch wcisnąć po jednym orzechu pecan.
  4. Scones piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dietetycznie i smacznie! A najlepszy jest smak tych chrupiących orzechów... :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 scones)- ok . 490kcal
1 scones- ok. 49kcal

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IIDynia na słodko i słono