28 grudnia 2013

RAW TARTA Z KREMEM AVOCADO

 BEZ CUKRU I MĄKI!!!

 



 Już po świętach! Więc pora zacząć przygotowania do Sylwestra! Przed nami noc wypełniona szampańską zabawą. Dobrze byłoby umilić sobie świetną zabawę potrawami nietuzinkowymi, a zarówno pysznymi i zdrowymi!

Moja propozycja skierowana jest zarówno do vegan, jak i osób lubiących odkrywać nowe smaki i poszerzać kulinarne horyzonty ;)

Tarta bez pieczenia jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego baaaaaardzo słodka! :D Na pewno zaspokoi podniebienia amatorów słodkości. Ponadto jest bardzo zdrowa- zawiera jedynie naturalnie występujące cukry oraz ani grama mąki!!


Składniki:
Spód
  • 200g migdałów (lub innych orzechów)
  • 200g rodzynek (lub inne owoce suszone)
Masa
  • szklanka nerkowców
  • 2 dojrzałe avocado
  • sok z cytryny
  • stevia/miód
  • owoce świeże, bądź suszone do dekoracji


Przygotowanie:
  1. Orzechy nerkowca namoczyć (minimum 4 godziny, najlepiej całą noc).
  2. Składniki na spód dokładnie ze sobą połączyć za pomocą malaksera (można rozłożyć na 2 razy).
  3. Spód dokładnie wyłożyć do formy i wstawić do lodówki na godzinę.
  4. Namoczone orzechy nerkowca, obrane avocado oraz wyciśnięty z jednej cytryny sok zblendować ze sobą i dosłodzić według uznania stevią, bądź miodem.
  5. Na wcześniej wyłożony spód wyłożyć masę i ponownie włożyć do lodówki na 2 godziny, bądź zamrażarki na godzinę (do stężenia masy).
  6. Na koniec naszą tartę udekorować wybranymi dodatkami, u mnie były to suszone owoce goji, pokruszone orzechy nerkowca oraz całe migdały.


Mimo tego, iż ciasto ma troszkę kalorii jest ono jednocześnie bardzo wartościowe ze względu na dużą ilość użytych orzechów oraz suszonych owoców. Gorąco polecam! Smacznego!

Kalorie (bez dodatków):
Całość (10 porcji)- ok.  2790kcal
1 porcja- ok. 279kcal