1 maja 2015

KOKOSOWE ZAPIEKANKI Z CIECIERZYCY

Lekkie, mocno kremowe i kokosowe!

 

To był strzał w 10! "Naszła" mnie ochota na ciecierzycę na słodko, ponieważ bardzo dawno nie wykorzystywałam jej do wypieków, chociaż bardzo smakuje mi pod taką postacią. Jednak postanowiłam wykonać coś nowego, czego wcześniej nie próbowałam... nie muffiny, nie ciasto... a więc zapiekanka!!

O kokosowym smaku, z dodatkiem słodkiego banana i tahini... podana jeszcze ciepła- niebo w gębie! :)


Składniki:
  • 4 łyżki ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 dojrzały banan
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (kilka godzin), a następnie ugotować do miękkości.
  2. Ostudzoną ciecierzycę zblendować z bananem, po czym dodać mąkę kokosową oraz tahini i ponownie zblendować.
  3. Masę przełożyć do foremek (kokilek) i piec około 20- 25 minut w 190 stopniach.
Smacznego!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 zapiekanki)- ok. 445kcal
1 zapiekanka- ok. 223kcal