20 stycznia 2016

WEGAŃSKIE SUSHI Z NUTĄ SŁODYCZY

Niestety nie przepadam z surową, czy wędzoną rybą, ale jednak sushi ma w sobie to coś, co powoduje, że czasem mam na nie ochotę!

Tak też właśnie spróbowałam zrobić a'la sushi z małą dawką słodyczy, która zbalansuje smak wodorostów. Ryż, a do tego delikatne, kremowe awokado, wartościowy jarmuż, pomidor i słodkie suszone śliwki- to jest myśl! Nie myśląc długo zabrałam się do działania, a poniżej efekt mojego pomysłu ;)


Składniki:
  • 2 liście nori
  • 5 łyżek ryżu (białego)
  • kilka listków jarmużu
  • 1/2 awokado
  • 1 pomidor 
  • 5 śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • dodatki: imbir marynowany
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować do całkowitej miękkości, po ugotowaniu dodać ocet ryżowy i sezam.
  2. Jarmuż lekko obgotować, a awokado i pomidora obrać ze skórki i pokroić w słupki, natomiast śliwki przekroić wzdłuż na mniejsze kawałki.
  3. Na każdy arkusz nori nałożyć ryż, liście jarmużu, słupki awokado, pomidora i śliwki- dokładnie zawinąć przy pomocy maty bambusowej.
  4. Każdy rulon pokroić na mniejsze kawałki, gotowe sushi podawać z imbirem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 sztuk)- ok. 560kcal
1 sztuka- ok. 40kcal