9 listopada 2016

KOTLECIKI JAGLANE Z GROSZKIEM I SOS SZPINAKOWY

Już zdążyłam zapomnieć, jak lubię kotleciki z warzyw i kasz!
A w szczególności z kaszy jaglanej, która jest jednocześnie delikatna i wyjątkowa w smaku!
Do tego ulubiony sos i obiad gotowy :)


Składniki:
Kotleciki
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 240g groszku konserwowego
  • jajko
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżka jarmużu sproszkowanego
  • trochę ziaren lnu
  • przyprawy: lubczyk, sól himalajska, pieprz biały, kurkuma
Sos szpinakowy
  • 150g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oleju arganowego
  • sól himalajska
Przygotowanie:
Kotleciki
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować, następnie wymieszać z pozostałymi składnikami na kotleciki.
  2. Z masy uformować kotleciki, na wierzchu posypać lnem- piec około 20/25 minut w 190 stopniach.
Sos szpinakowy
  1. Olej rozgrzać, następnie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Dodać szpinak, zalać 3-4 łyżkami wody, posolić i chwilę dusić, po czym dodać passatę.
  3. Po podgrzaniu wszystkiego dodać jogurt i delikatnie wymieszać.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (19 kotlecików z sosem)- ok. 785kcal
1 kotlecik z sosem- ok. 41kcal