26 września 2017

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE W PANIERZE Z CIECIERZYCY

Kotleciki ziemniaczane to przepis niezwykle prosty, a dodatek Panieru z Ciecierzycy wzbogaca je o roślinne białko!

Tanio, smacznie i zdrowo! Mi pasuje! :)



 

Składniki:

  • 1kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 1 łyżka oliwy

  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 1 pęczek koperku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1,5 szklanki panieru z ciecierzycy

  • przyprawy: sól himalajska, pieprz mielony


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w całości, po czym odstaw do wystygnięcia i obierz ze skórek.

  2. Tak przygotowane ziemniaki rozgnieć widelcem.

  3. Cebulkę posiekaj bardzo drobno, czosnek rozdrobnij i podsmaż na oliwie, po czym dodaj do ziemniaków.

  4. Do całości dodaj posiekany koperek, przyprawy, mąkę ziemniaczaną oraz szklankę panieru z ciecierzycy - całość wymieszaj i pozostaw na chwilę, aby dokładnie się połączyło.

  5. Z powstałej masy uformuj kotlety, które obtocz dodatkowo w panierze z ciecierzycy.

  6. Kotleciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 25 minut w 190 stopniach.


Kalorie:

Całość (35 kotlecików) - ok. 2265kcal

1 kotlecik - ok. 65kcal