28 kwietnia 2014

BEZGLUTENOWE MUFFINKI Z MĄKI JAGLANEJ

Mój kolejny eksperyment. Tym razem zastosowałam kaszę jaglaną i zmieliłam ją na mąkę.
Muffiny mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Oprócz tego są bardzo dietetyczne i świetnie sprawdzają się, jako przekąska czy podwieczorek :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub pół łyżeczki sody)
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną zmielić (np. w młynku do kawy).
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę z cynamonem.
  4. Do białek powoli dodawać żółtka miksując na najniższych obrotach.
  5. Do masy dodać mąkę, stevię i proszek do pieczenia, a następnie całość powoli wymieszać łyżką.
  6. Masę przełożyć do foremek (najlepiej sylikonowych) i piec przez około 20 minut w 180 stopniach.

*Po upieczeniu stwierdziłam, że spokojnie do przepisu można dodać cały jogurt naturalny, bądź banana. Muffinki będą wtedy bardziej miękkie ;)

Dodam, że muffiny były troszkę większe, niż te standardowe. Podana ilość składników spokojnie wystarczy na upieczenie 8 sztuk.


Kalorie:
Całość (6 muffin)- ok. 880kcal
1 muffina- ok. 147kcal

Lekka Wielkanoc