11 października 2015

TARTA FIGOWA Z NUTĄ KOKOSA

Pozostaję w temacie słodkości i wykorzystuję sezon na przeurocze, wartościowe i smaczne figi!
Nie chciałam ich zbytnio przerabiać, ponieważ same w sobie mają wyjątkowo pyszny smak i strukturę ;)

Dlatego postanowiłam zrobić tartę bez pieczenia, która zawsze się udaje i smakuje! :)


Składniki:
Spód
  • 200g płatków z ryżu brązowego
  • kilka suszonych fig (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka kokosowego
Krem
  • 100g kaszy jaglanej
  • garść nerkowców
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • świeże figi
Przygotowanie:
Spód
  1. Płatki pokruszyć na drobno, a figi namoczyć, po czym odcedzić i zblendować na mus.
  2. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i do formy (wyłożonej folią spożywczą) nałożyć spód, formując również brzegi- odstawić do schłodzenia.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować w wodzie.
  2. Nerkowce namoczyć (co najmniej 4 godziny), po czym zblendować je z ugotowaną kaszą, mlekiem kokosowym, stevią na gładki krem.
  3. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i udekorować kawałkami świeżych fig. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1885kcal
1 kawałek- ok. 118kcal

Jesienne Superfoods